Effectief organiseren is veel meer dan het maken van aparte kasten of opbergbakken voor verschillende ingrediënten en kookgerei. Het gaat er ook om je ruimte optimaal te benutten, zodat je die niet hoeft te verspillen door extra lege kasten, laden of planken te laten hangen. Elke vierkante centimeter in uw keuken heeft namelijk een doel en als u die ruimte niet efficiënt gebruikt, wordt het een verspilling. Uw ruimte moet ook te allen tijde toegankelijk zijn, zodat u deze kunt gebruiken zonder alles van de ene naar de andere kast te moeten brengen. Met andere woorden, effectief organiseren betekent optimaal gebruik maken van uw beperkte keukenruimte en toch al uw apparatuur en voorraden gemakkelijk toegankelijk maken. Dat gaat niet van vandaag op morgen, maar met wat strategische planning, regelmatig onderhoud en geduld kun je in een mum van tijd een georganiseerde kookruimte creëren! Hier zijn 5 eenvoudige manieren om je keuken op te ruimen
Plan uw kookruimte voordat u opslaat.
Dit lijkt misschien een kwestie van gezond verstand, maar veel mensen vergeten na te denken over de indeling van hun keuken voordat ze hun ingrediënten en apparatuur gaan verzamelen.
Om te beginnen moet u bepalen hoeveel ruimte u in uw keuken hebt en hoe u die gaat gebruiken. Is er genoeg ruimte voor een grote kookplaat, een voorbereidingsstation, een gootsteen en een koelkast? Hoe ga je al je kookgerei inpassen – gootsteen, oven, fornuis, voorbereidingsruimte, lades en schappen? Probeer niet te veel in uw beperkte ruimte te proppen. Een kleinere keuken heeft misschien niet zoveel opbergruimte nodig, maar een grotere keuken moet misschien efficiënter omgaan met de beschikbare ruimte om de keuken functioneel en bruikbaar te houden.
Houd extra kasten en lades deuren open terwijl u besluit hoe de ruimte gaat het beste werken. U kunt besluiten een paar kasten gesloten te houden om een eiland in het midden van de ruimte te creëren, of om een set laden te hebben voor potten en pannen en een andere voor ingrediënten en benodigdheden.
Bewaar uw apparatuur met zorg.
Niets is zo frustrerend als proberen een lade te openen die iemand vol heeft gestopt met willekeurige spullen, om vervolgens te moeten worstelen met een kapot scharnier of een ontbrekende handgreep. Zorg er dus voor dat al uw keukengereedschap veilig is opgeborgen, zodat u gemakkelijk kunt pakken wat u nodig hebt wanneer u het nodig hebt.
Zorg er allereerst voor dat de deuren en laden van al uw kasten gesloten zijn. Als je veel kasten hebt, probeer ze dan zo te organiseren dat ze gelijkmatig verdeeld zijn. Zorg ervoor dat alle lades hun bodem en bovenkant gesloten hebben, en dat de lades op rollen en geleiders weer in hun oorspronkelijke positie staan.
Als u klaar bent met een apparaat, maak het dan schoon en berg het onmiddellijk op. Als u het een paar dagen niet gebruikt, laat het dan niet op het aanrecht staan!
Houd al uw gereedschap toegankelijk.
Als het je lukt om je kasten en lades georganiseerd te houden, zul je merken dat je meer gereedschap tot je beschikking hebt dan je denkt. Maar wat als u zoveel geweldig gereedschap heeft dat ze allemaal op een stapel op het werkblad liggen? Of wat als u zoveel lepels, vorken en ander keukengerei hebt dat u ze niet kunt vinden wanneer u ze nodig hebt? Als je kookt, wil je al het juiste gereedschap kunnen vinden wanneer je het nodig hebt. Daarom is het superbelangrijk om al uw gereedschap binnen handbereik te hebben. Het klinkt misschien als een verspilling van ruimte, maar een magnetische gereedschapshouder is een geweldige manier om uw gereedschap uit het zicht en toch gemakkelijk toegankelijk te houden.
Regelmatig reorganiseren om het overzicht te bewaren!
Als u uw keuken hebt georganiseerd, hebt u misschien meer gereedschap dan u nodig hebt. Of u komt in een situatie terecht waarin u gereedschap nodig hebt dat u niet hebt, maar dat niet in uw gewone stapel gereedschap past. In deze situaties is het handig om een speciale plek te hebben voor specifiek gereedschap. Op die manier is het gereedschap klaar voor gebruik zonder dat u het hoeft te zoeken. U kunt ook een vast tijdstip aanwijzen waarop u uw gereedschap doorneemt en ordent, zodat u een bepaald stuk gereedschap niet vergeet.
Conclusie
Of je nu een beginner bent of een ervaren kok, je kunt een manier vinden om je keuken een beetje minder rommelig en een beetje meer georganiseerd te maken. Zet gewoon al je borden weg, maak je potten, pannen en keukengerei schoon en berg ze op, en zorg ervoor dat je kasten allemaal goed georganiseerd zijn. U zult versteld staan hoeveel beter uw kookruimte zal zijn na een beetje werk! Zorg ook dat pannen en gerei in elkaar passen, hiervoor moet u wel de goede pannen bestellen.