Koffiezetten of koffieapparaat is een activiteit die al eeuwenlang in verschillende landen en door verschillende groepen mensen wordt beoefend. Het is een kunst die de kwaliteit van de drank verbetert, zowel qua bereiding als smaak.
In de periode van het beschuldigen van geografische grenzen, kreeg koffie gebrouwen van bonen de naam karaf, waarvan het de naam drager kreeg. In de Middeleeuwen werd koffie gebrouwen van de wortels van cacao, maar werd vervangen door water vanwege de overvloed aan cacao. Het feit dat koffie van rode bonen wordt gemaakt, is de oorsprong van het woord 'coafe'.
Het brouwen van koffie wordt toegeschreven aan de 10e-eeuwse nomenclatuur van het brouwsel dat werd gekruid met theebladeren en op smaak gebracht met saffraan. Om koffie te zetten, wordt eerst een boon gedronken en vervolgens worden de bonen gekookt met water totdat het water is afgekookt. Het brouwproces wordt gekenmerkt door drie hoofdmethoden: handmatig brouwen, elektrisch brouwen en thermosyphateren.
Bij handmatig brouwen wordt een boon geplukt, gesorteerd en verkend en vervolgens in een pot gedaan. De handmatige procedure van het zetten van koffie is een kunst die zeer ingewikkeld is en veel tijd kost, zodat het kan worden bereikt zonder enige hulp van een staf. Het brouwproces duurt helemaal niet lang, het kan in een paar uur worden voltooid. De bonen moeten de laatste twee uur gekookt worden zodat de smaak van de bonen behouden blijft. De bonen moeten worden gedroogd, zodat ze zonder smaakverlies kunnen worden bewaard.
Elektrische brouwapparaten zijn er in twee hoofdvormen, kookplaat en elektrisch. Met behulp van een kookplaat wordt koffie gezet. Het is het proces waarbij de kookplaat wordt verwarmd om koffie te zetten. Je hoeft alleen maar de pot op de bovenkant van de kachel te plaatsen en hem op te warmen. Na enige tijd is het raadzaam om het uit te schakelen. Het is niet raadzaam om de bovenkant van de kachel heet te laten, omdat het resultaat anders kan zijn.
Dit proces van koffiezetten is zeer zuinig. De kookplaatversie is eenvoudig in gebruik. Het enige wat men hoeft te doen is het gewenste brouwsel te selecteren, het in de pot te gieten en het heet te laten blijven terwijl men de batch verbreekt. Een ander eenvoudig proces is het zetten van een kopje koffie met een machine die een ingebouwde molen heeft. De meeste operaties voor het maken van koffie vereisen het gebruik van elektriciteit. Dit betekent dat om de machine te laten werken een elektrische bron nodig is. Een elektrische aansluiting is meestal voorzien op de machine.
Het belangrijkste aspect waar men rekening mee moet houden is de garantieperiode. De garantieperiode die door de fabrikant wordt geboden, ligt meestal tussen de één en drie jaar. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat u, voordat u een aankoop doet, de details van de garantie leest. Er zijn ook bepaalde wetten en voorschriften waaraan moet worden voldaan voordat een machine wordt geproduceerd. Hier moet rekening worden gehouden met de landinstelling van het product. Men moet de merkrepresentatie grondig bevestigen voordat u een product koopt.